Bolagsbildning för ett nytt produktionscentrum för film och TV i Stockholmsregionen

DN filmI många år har diskussioner förts mellan Region Stockholm och Stockholms stad om ett närmare samarbete kring film i Stockholmsregionen. Samtalen intensifierades under 2019 och 2020 – och i juni i år beslutade Region Stockholms kulturnämnd om en bolagsbildning avseende produktionscentrum för film och TV. Det regionägda bolaget ska efter sommaren ingå ett samarbetsavtal med staden som säkrar och främjar den gemensamma satsningen. På detta sätt utvecklar vi en form för att nyttja våra gemensamma resurser på ett optimalt sätt; en omfördelning på totalt 15 miljoner kr – 7,5 miljoner kr från respektive part – kommer att göras till det nya filmbolaget. Ambitionen är dock att andra aktörer – låt det vara kommuner eller privata aktörer – ska få komma in, vilket i sådant fall innebär utökade resurser.

Den gemensamma filmsatsningen mellan regionen och staden innebär att en viktig sektor förstärks och bidrar därmed till att filmbranschens kreatörer väljer Stockholmsregionen som inspelningsplats. Under en alldeles för lång tid har vi kunnat se hur svensk filmproduktion ägt rum utanför Stockholmsregion – trots att de i många fall skildrar Stockholmsmiljöer – till följd av mer gynnsamma förutsättningar. Det vill vi ändra på! 

Mer konkret innebär beslutet att kulturnämnden i Region Stockholm föreslår regionfullmäktige att ombilda ett vilande bolag till Landstingshuset i Stockholm AB till produktionscentrum för framförallt långfilmer och TV-serier. Bolaget kommer att vara helägt av Region Stockholm och ett samarbetsavtal med Stockholms stad ska tas fram för den gemensamma satsningen. Bolagets uppdrag är att stödja och investera i produktion av film och TV-serier i Stockholmsregionen i samverkan med länets kommuner, andra närliggande regioner och det privata näringslivet. Målsättningen är att bolaget ska vara igång efter årsskiftet, dvs. i början av 2021.

För att satsningen ska bli optimal krävs dock att statliga produktionsincitament för film införs. Sverige är ett av få länder i Europa som inte har det, vilket innebär att svenska och utländska filmproduktioner väljer andra länder som inspelningsplats. Filmen är en av vår tids viktigaste konstformer och fyller ett viktigt syfte i sig självt – men den bidrar även till innovation och utveckling och stimulerar besöksnäringen. I Stockholmsregionen finns många talanger och berättelser som bara väntar på att få möta en publik. Ett införande av produktionsincitament för film skulle följaktligen gynna många delar av samhället.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s