Första inlägget i min nya roll som ordförande i kulturnämnden

Ordförande, ledamöter, åhörare

Det känns roligt och ärofyllt för mig att få inleda den viktiga kulturdebatten. I en tid när högerpopulister och extremister runt om i världen vill bygga murar mellan människor så behövs kulturen mer än någonsin för att öka förståelsen och bygga broar.

Det gör vi genom att stödja det rika kultur- och föreningslivet i Stockholmsregionen och genom att bidra till goda vårdmiljöer, genom kultur för barn och unga och genom att finansiera ett konserthus och en filharmonisk orkester i världsklass – och mycket annat.

Det här är en tid när det känns extra meningsfullt att vara nominerad som kulturnämndens ordförande.

För oss liberaler är kulturpolitikens viktigaste uppgift att stärka individen. I mötet med kvalitetskultur så växer man som människa. Bildningsresan är den vackraste och mest bestående resa en människa kan göra. Vissa talar om kultur som något perifert, som en lyx för överklassen. Inget kunde vara mer fel.

Min farmors mamma födde 18 barn. När min mormors man dog i tyfus var hon under mer än ett år tvungen att lämna bort sina barn. Mina mostrar, som precis förlorat sin pappa, blev separerade från sin mamma och även från varandra eftersom ingen av de fattiga grannarna i Småland klarade att ta hand om båda flickorna. Mina mor- och farföräldrars bildningsresa, med kulturens kraft och en stor portion hårt arbete, har lagt grunden för den klassresa som min familj har gjort. Mina föräldrar fick ett helt annat liv. Och de var båda de första i sina familjer att ges möjlighet till högre utbildning.

Jag nämner min familj för att deras berättelse också är berättelsen om Sverige och den fantastiska klassresa som Sverige har gjort. Från djup fattigdom till välstånd. Det är en berättelse om bildningsresor med hjälp av studiecirklar, folkskolor, strävsamhet och en stark bildningstradition. Ett gott liv – för såväl den enskilda individen som för samhället i stort – förutsätter tillgång till konst och kultur. Att säkra allas och framförallt barns och ungas tillgång till kultur har stor betydelse för Stockholmsregionens attraktivitet och utveckling.

Den blågröna koalitionens budgetförslag prioriterar tydligt barn och unga. Det är viktigt. Liberal kulturpolitik står upp för varje barns frihet att växa. Och kompenserar för våra olika uppväxtvillkor. Jag vill att alla barn i Stockholmsregionen ska ha samma tillgång till bildning, konst och kultur som mina barn har. Bildningsresan är den vackraste och mest bestående resan av alla.

Jag yrkar bifall till den landstingsstyrelsens budgetförslag.

Under landstingets budgetfullmäktige den 11-12 december så valdes jag till ordförande i kulturnämnden. Det här talet var mitt första i den nya rollen.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s