Bygg ut äldreomsorgen

Omsorgen om våra äldre är en fråga som berör de allra flesta. Alla kommer vi en dag att bli äldre och de allra flesta av oss har familjemedlemmar eller släktingar som har hemtjänst eller bor på ett äldreboende. Det är hemskt att läsa om hur många äldre nekas plats på äldreboende och istället känner sig som fångar i sitt eget hem.

Fram till år 2040 beräknas andelen äldre i befolkningen öka med 30 procent vilket ställer stora krav på en utbyggnad av äldreomsorgen. Men istället för att bygga ut har vi skurit ner. Sedan 2001 har var fjärde plats i äldreboendet, 30 000 äldreboendeplatser försvunnit. Denna minskning har inte kompenserats av ökad hemtjänst, sett till antalet hjälptimmar.

Detta är inte minst problematiskt ur ett jämställdhetsperspektiv. Kvinnor är i majoritet i den äldre befolkningen på grund av en äldre livslängd. Kvinnor är också klart överrepresenterade bland personalen i vården. Slutligen så är det kvinnor som tar det största ansvaret för äldre familjemedlemmar.

När det har blivit allt svårare att få en plats på ett vård- och omsorgsboende har anhörigomsorgen ökat drastiskt. 360 000 personer i förvärvsarbetande ålder hjälper en anhörig dagligen eller flera gånger i veckan. Ca 100 000 personer, en stor majoritet kvinnor, har gått ner i arbetstid eller helt slutat arbeta för att vårda en anhörig. Detta är ett gigantiskt jämställdhetsproblem som det pratas alldeles för lite om.

Vi talar ofta om en välfungerande barnomsorg som en förutsättning för kvinnors deltagande på arbetsmarknaden på lika villkor. Nu är det dags att inse att samma sak även gäller för äldreomsorgen.

 

Stora delar av texten kommer från en artikel som jag fick publicerad i veckans nummer av tidningen NU

 

1 kommentar

Under Äldreomsorg, Jämställdhet, Politik, Sjukvård

Ett svar till “Bygg ut äldreomsorgen

  1. Jättebra Cecilia, dessutom visar Nima Sanandaji i en Rapport från Timbro, Kvalitetstänkande i välfärden, hur landets kommuner minskat andelen av kommunernas utgifter för äldreomsorgen. För min del tror jag att SKL påverkar den utvecklingen, inte medvetet, utan systematiskt omedvetet. Vi måste diskutera denna fråga mycket för att försöka se vad som måste göras.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s