På väg mot fler individuella månader i föräldraförsäkringen

Idag har alla vi som vill att Folkpartiet ska vässa sin jämställdhetsprofil vunnit en viktig seger. Idag fattade det utan jämförelse största länsförbundet, Stockholms länsförbund, beslut om att driva frågan om fler individuella månader i föräldraförsäkringen.

För mig personligen var detta den största politiska segern hittills. Det här är en av de frågor som jag har drivit hårdast sedan jag gick med i Folkpartiet och det var Liberala Kvinnor i Stockholms län (där jag är ordförande) som skrivit motionen som röstades igenom med de betryggande siffrorna 60 röster för motionen och 37 emot. Som motionär fick jag tala först och här nedan kommer mitt debattinlägg:

I Stockholms län just denna minut

Blir en man diskriminerad på sin arbetsplats för att han vill vara pappaledig i sju månader. Och en ung kvinna får reda på att hon inte fick sitt drömjobb. Hon är 30 år, har inga barn och sågs som en allt för stor risk för arbetsgivaren. Och en äldre kvinna, som har barn, har en stor klump  i magen. Hon är en av 50 % av alla kvinnor som tvingas leva på sin garantipension och hon oroar sig ständigt över hur hon ska få pengarna att räcka till.

Den här motionen har vi skrivit för dem, och för alla andra människor vars frihet begränsas av ett ojämlikt samhälle där förväntningarna är så olika på kvinnor och män.

Alla experter är överens – det är förändringar i föräldraförsäkringen och inte jämställdhetsbonusar som faktiskt fungerar. Jämställdhetsbonusen påverkar inte de olika förväntningar som finns på kvinnor och män och när chefens förväntan är tydligt uttalad så väger bonuspengar lätt.

Så låt oss göra en liten, liten förändring i världens längsta och mest generösa föräldraförsäkring. Vi vet att några väljare är emot men vi är modiga.

Vi skapar inte vår politik utifrån opinionsundersökningar. Vi är liberaler som går före och bildar opinion. Vi står upp för ett öppet Sverige när allt fler vill stänga våra gränser. Vi står upp för Europa när Europas gator brinner.

Så låt oss stå upp för en liten, liten förändring i världens längsta och mest generösa föräldraförsäkring. Det är ett litet steg för de enskilda familjerna men ett stort kliv mot ett mer jämställt samhälle.

4 kommentarer

mars 16, 2013 · 8:03 e m

4 svar till “På väg mot fler individuella månader i föräldraförsäkringen

 1. Mycket bra!
  Vi får heller inte glömma hur viktigt det är för barnen att kunna få en bra anknytning till sin pappa under det första året. En föräldraledig pappa har större chanser att få en bra anknytning med sitt barn. Något som familjen och i förlängningen även samhället har glädje och nytta av.

  Gilla

 2. Ann-Cathrin, visst är det så. Självklart är det bra för barn att ha en nära relation med sin pappa. Det är också väldigt bra för föräldrarnas relation att båda får prova på rollen att vara den mest involverade vårdnadshavaren. Det får inte båda om pappan är hemma två månader under sommaren när båda föräldrarna har ledigt tillsammans.

  Ursäkta det heteronormativa språkbruket. Självklart finns det massor av olika typer av familjer men det känns viktigt att kunna prata om pappors roll.

  Gilla

  • Håller helt med dig. Jag lyfter särskilt fram betydelsen för barnet för att de som ser det här ”bara som en feministgrej” ska förstå att det finns fler än ett skäl till fler pappamånader.
   Det blir ett problem med att prata om mamma och pappa men jag har för dålig fantasi för att komma på bättre ord

   Gilla

 3. Ping: Skarpnäcksliberaler vill ha jämställd föräldraförsäkring | Folkpartiet i Skarpnäck - Det liberala alternativet från Hammarbyhöjden till Skarpnäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s